Βιογραφικό Σημείωμα | Ομιλίες | Συμμετοχή σε συνέδρια | Εκπαιδευτικές δραστηριότητες | Δημοσιεύσεις στον Γραπτό Τύπο | Συνεντεύξεις

 

 


Βιογραφικό Σημείωμα

Κατάγομαι από τα Χαιρεθιανά Κισσάμου από πολύτεκνη οικογένεια με τον πατέρα μου Μανώλη Μυλωνάκη, Κοινοτάρχη του χωριού για 12 χρόνια.

Αδελφός του πατέρα μου ήταν ο Θεοχάρης Μυλωνάκης, Γιατρός Παθολόγος, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μου να σπουδάσω Ιατρική.

 

Οι Γυμνασιακές μου σπουδές ξεκίνησαν στο 2ο Γυμνάσιο Θηλέων και αποπερατώθηκαν στο 8ο Λύκειο Αθηνών.

 

Σπούδασα Ιατρική στη Φλωρεντία και έλαβα το πτυχίο μου το 1980.

 

Υπηρέτησα το Αγροτικό μου στην ΟΡΛ κλινική του Γ.Ν.Χ. και στο Ιατρείο Γερανίου.

 

Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

 

Έλαβα την εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο της Β’ Παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, από 1-1-1986 έως 31-12-1986.

 

Εργάστηκα για ένα έτος στην Μονάδα Έρευνας του Ευαγγελισμού πραγματοποιώντας την Διδακτορική μου Διατριβή με την καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Ράπτη.

 

Επανερχόμενη στα Χανιά διορίστηκα στη Β’ Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Χ, στη Γ’ Παθολογική του Θ.Ψ.Π.Χ, και σήμερα είμαι αναπληρώτρια Διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Χ. και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Ιατρείου, το οποίο οργανώθηκε και λειτουργεί από το 1988 με παρακολούθηση 5.000 ασθενών και με σύνδεση με το Ε.Κ.Ε.Δ.Ι. (Εθνικό Κέντρο Έρευνας – Πρόληψης – Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη & των Επιπλοκών του.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

  • Βαθμός Πτυχίου: Λίαν Καλώς

  • Διδακτορική διατριβή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα.

  • Τίτλος Διατριβής: «Μελέτη της επιδράσεως διαφόρων παραγόντων στη Διαταραγμένη ALA ΔεΥ δράταση των ουραιμικών ασθενών».
    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο του Ευαγγελισμού.

  • Ανακοινώσεις εργασιών σε Ελληνικά Συνέδρια: Αριθμός (63)

  • Συμμετοχή σε Συμπόσια, Ημερίδες, Διαλέξεις (22)

  • Συμμετοχή σε προεδρία Συνεδρίων (18)

  • Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Γλυκιά Ζωή». 

  • Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Α΄ και Β΄ σειράς Αγγειολογίας – Αγγειοχειρουργικής των Ετών 1985-1986 και 1986-1987.

  • Συμμετοχή στον 9ο κύκλο Μετεκπαιδεύσεως της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Φεβρουάριος 1986).

  • Παρακολούθηση Ελληνικών και Διεθνών Ιατρικών Συνεδρίων, Συμποσίων κ.λ.π. (56 Ελληνικά, 12 Πανευρωπαϊκά).

  • Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας.

  • Μέλος του EASD (European Association for the study of Diabetes).

  • Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

  • Μέλος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρίας.

  • Μέλος στη χρήση εφαρμογής «Ηλεκτρονική Κάρτα παρακολούθησης Διαβητικών Ασθενών»

  • Μέλος του club ινσουλίνης

  • Εκπαίδευση στη χρήση της αντλίας εγχύσεως ινσουλίνης Η-Tron plus V 100 του Εργοστασίου Disetronic.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

  • Μέλος Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου την περίοδο 1998-2002

  • Νομαρχιακή Σύμβουλος τις τετραετίες 1994-1998 και 1998-2002

  • Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Χαιρεθιανών.

  • Δημοτική Σύμβουλος από το 2002.

  • Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

 

Τηλ. 28210.46.624 ή 6978.11.56.79

 Άλλες Επιλογές

 

 

 

 

Ομιλίες

 

30 ΚΑΠΗ

31 Οκτωβρίου 2005

 

5ο ΚΑΠΗ

13 Ιουνίου 2006

 

Κυρίες, Κύριοι,

Η σημερινή συνάντηση σκοπό έχει καταρχήν να σας ενημερώσουμε όσο πιο ουσιαστικά και έγκυρα μπορούμε για αυτό το σημαντικό, μεγάλο έργο που ξεκίνησε στον Δήμο μας και όχι μόνο. Δηλαδή για την ανακύκλωση αλλά είμαστε εδώ για να ζητήσουμε από όλους σας την βοήθειά σας, την συμβολή σας με ιδέες, με προτάσεις, για ένα τόσο σοβαρό έργο, ένα έργο ζωής και που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους.

Ψάχνουμε φίλους, συνεργάτες, σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης, σε κάθε γειτονιά που να αγαπούν αυτήν την πόλη και να την θέλουν όμορφη και καθαρή.

Επιτρέψτε μου να σας πω λίγα λόγια για την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. –Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων- μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ιδρύθηκε το 1992, έχει 8 Δήμους Μετόχους με κύριο Μέτοχο το Δήμο Χανίων να κατέχει το 70% των μετοχών, αλλά μαζί μας ενώνουν τις δυνάμεις τους ακόμη 9 Δήμοι, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στο δύσκολο πρόβλημα που λέγεται Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που είναι η διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά. Η σημαντική αύξηση του όγκου των απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα του υπερκαταναλωτισμού που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο καταναλωτισμός τις μέρες μας έχει γίνει τρόπος ζωής και έχει μετατρέψει τη ρήση δουλεύω για να ζω σε ζω για να δουλεύω και να έχω τη δυνατότητα να καταναλώνω περισσότερα. Η υπερπροσφορά παραγόμενων προϊόντων, συνήθως μιας χρήσης, και η υπερβολική και εντυπωσιακή συσκευασία σε συνδυασμό με την μόδα και την διαφήμιση έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή πάσης φύσεως άχρηστων υλικών τα οποία τείνουν να μετατρέψουν τον πλανήτη Γη σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Τον τεράστιο αυτό όγκο των παραγομένων απορριμμάτων (100 tn) στον Δήμο μας καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί με τρόπο περιβαλλοντικά αποδεκτό προστατεύοντας παράλληλα την Δημόσια Υγεία.

Δυστυχώς Κυρίες – Κύριοι η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω και κατέχει αρνητική πρωτιά στην εναλλακτική διαχείριση- ενώ έχει βρει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες (αρκεί να σας πω ότι στις Βρυξέλλες ανακυκλώνεται το 89% των απορριμμάτων, στο Άμστερνταμ το 74% ……).

- Επιτέλους ολοκληρώθηκε ο Νόμος 8939 και τα Προεδρικά Διατάγματα, ένας Νόμος με τον οποίο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί ότι γνωρίζαμε και ότι πράτταμε σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων.

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έγκαιρα διαπίστωσε ότι μπορεί εφαρμόζοντας ακριβώς τον Νόμο αυτό στον τόπο μας να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης. Ενός συστήματος δηλαδή όπου εμείς οι ίδιοι εδώ στον τόπο μας ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε τα σκουπίδια μας και να καταφέρνουμε να λαμβάνουμε χρήσιμα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και αλλάξουμε σελίδα, να ξεκινήσει μια νέα εποχή στον τόπο μας, να ξεχαστεί και να διαγραφεί η μελανή περίοδος του Κουρουπητού που έγινε αιτία να διασύρονται τα Χανιά και να γίνουν διεθνώς ρεζίλι.

Το όφελος θα είναι: Οικονομικό

                                Περιβαλλοντικό

                                Κοινωνικό

Σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης ας δούμε στην πράξη τι έχει αναλάβει η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. περιλαμβάνει

α) Την αποκομιδή των απορριμμάτων από 15 Δήμους του Νομού μας. (Εκατοντάδες χιλιόμετρα …………………..)

β) Ογκώδη αντικείμενα. Ότι πιο άχρηστο υπάρχει. Έργο που μας ανέθεσε ο Δήμος Χανίων. Χωρίσαμε την πόλη σε 5 μέρη.

γ) Ανακύκλωση – Τίποτα δεν πάει χαμένο – Εξοπλισμός.

δ) ΧΥΤΑ

ε) ΕΜΑΚ

 

Προχωράμε με θέληση, με τόλμη, προχωράμε με σχέδιο αλλά το πρόβλημα αφορά όλους μας.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, την αγάπη μας γι αυτήν την πόλη και να προχωράμε για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου για να παραδώσουμε ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας και καθαρότερο περιβάλλον για τις ερχόμενες γενιές.

Επικοινωνήστε μαζί μας 76666

Στόχος όλων των προγραμμάτων δράσεων, πρωτοβουλιών που υλοποιούμε είναι να παρέμβουμε αποφασιστικά στην αλλαγή των όρων προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

 

 

 

 

Ενημέρωση για την Ανακύκλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τρίτη 24-5-2005

 

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο λόγος της αποψινής μου παρέμβασης είναι καταρχήν να σας ενημερώσω ουσιαστικά και έγκυρα για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών, αλλά και να ζητήσω από όλους την βοήθειά σας, τη συμβολή σας με ιδέες, με προτάσεις, για ένα τόσο σοβαρό έργο, που ξεκινάμε στην πόλη μας, ένα έργο ζωής, και που πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους.

Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων έχει βρει ιδιαιτέρως πρόσφορο έδαφος στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες (αρκεί να σας πω ότι στις Βρυξέλλες ανακυκλώνεται το 89% των απορριμμάτων, στο Άμστερνταμ το 74%, στην Κοπεγχάγη το 40%, και εκεί περίπου είναι και οι άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες), η Ελλάδα δυστυχώς είναι απούσα, και κατέχει αρνητική πρωτιά στην Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιτέλους ολοκληρώθηκε ο Νόμος 2939/2001 και τα Προεδρικά Διατάγματα, ένας Νόμος που διέπει την διαχείριση των απορριμμάτων στον τόπο μας. Με τον Νόμο αυτό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ανατραπεί ότι γνωρίζαμε, και ότι πράτταμε σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων. Σκοπός του Νόμου είναι η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, περιορισμός της τελικής διάθεσης μέσω της επαναχρησιμοποίησης, αξιοποίησης και ανακύκλωσης, καθορισμός ποσοτικών στόχων για την ανακύκλωση, αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασιών, καθιέρωση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, διαχωρισμός των αποβλήτων στην πηγή, και τέλος πληροφόρηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έγκαιρα και αφού απελευθερώθηκε από τον βραχνά, την ταλαιπωρία του Μεσομουρίου, (μια δύσκολη χρονιά το 2003), είδε ότι μπορεί εφαρμόζοντας ακριβώς τον Νόμο αυτό στον τόπο μας, να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και πήρε σημαντικές αποφάσεις. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να αναλάβουμε την διαχείριση του ΧΥΤΑ με τον Βιολογικό του. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να είμαστε ο Φορέας Διαχείρισης ενός τεράστιου σημαντικού έργου του ΕΜΑΚ, παρά τους φόβους τις αγωνίες μας, και τις καθημερινές μας ενέργειες ώστε το έργο να είναι λειτουργικό και να αποδίδει τα εγγυημένα μεγέθη. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να ενταχθούμε στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης του ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι μόνο για τις συσκευασίες που το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει άμεσα, αλλά βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα συστήματα που αφορούν τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, μεταχειρισμένα ελαστικά, απόβλητα λιπαντικών ελαίων, χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.

¨Όλα αυτά γιατί πιστεύουμε ότι μια Διαδημοτική Επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είμαι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α, μια Επιχείρηση δημοσίου συμφέροντος, διαχειριζόμενη και τα τρία αυτά έργα μπορεί να εγγυηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο την προστασία της υγείας την ποιότητα ζωής, αλλά και την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών της. Τα τρία αυτά έργα έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Επιτυχημένη ανακύκλωση υλικών (ποσότητα- καθαρότητα) καλύτερη λειτουργία του εργοστασίου, μικρότερο κόστος διαλογής, μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, εξοικονόμηση του χώρου υγειονομικής ταφής.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για το Δήμο, αντίθετα μόνο όφελος. Λιγότερα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων για το Δήμο μας σημαίνει λιγότερο κόστος συντήρησης και καυσίμων και λιγότερες ώρες εργασίας. Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τον Δήμο μας θα απασχολούνται 13 άτομα μαζί με τον Υπεύθυνο. Ο συνολικός εξοπλισμός που θα είναι στη διάθεση της Δ.ΕΔΙ.Σ.Α. είναι: 800 κάδοι των 1100 lit εκ των οποίων οι 560 χρώματος μπλέ με τρία ανοίγματα για την συλλογή του χαρτιού, τυπωμένου η μη, χαρτονιού, αλουμινίου, πλαστικού, και σιδηρούχων συσκευασιών θα τοποθετηθούν στο Δήμο Χανίων, 180 κάδοι 660 lit, 100 κάδοι των 360 lit χρώματος κίτρινου για τις ανάγκες της συλλογής του γυαλιού.

Επίσης 4 απορριμματοφόρα τύπου πρέσας 16m3, ένα απορριμματοφόρο τύπου πρέσας 10m3, ένα απορριμματοφόρο 4m3, και ένα δορυφορικό απορριμματοφόρο 2m3, (τα δύο τελευταία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της παλιάς πόλης και καθόσον είναι δορυφορικά έχουν τη δυνατότητα να ανυψώνουν τους κάδους και να τους τοποθετούν σε μεγαλύτερα απορριμματοφόρα), ένα γερανοφόρο φορτηγό με αρπάγη, 2 κοντέινερς των 24 m3 ,10 κοντέινερς των 10 m3, και ένα μηχάνημα hook-lift ακριβώς για αυτά τα κοντέινερς.

Τα συλλεχθέντα υλικά θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης, όπου για μεν το αλουμίνιο και τα σιδηρούχα είναι μηχανική διαλογή, ενώ το χαρτί, το χαρτόνι και τα πλαστικά θα γίνεται με χειροδιαλογή από τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης των συσκευασιών είναι επιδοτούμενο από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, με 90 € τον τόνο συν 30 € ανά τόνο το κόστος της μεταφοράς τους στην αγορά των Αθηνών. Αλλά το ποσόν αυτό θα εξαρτηθεί από την καθαρότητα των προϊόντων, και του βαθμού διαχωρισμού τους. Μια διαδικασία καθόλου απλή και που χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια πχ πλαστικό.

Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών από τα αστικά απορρίμματα. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστο τώρα, μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει να ανακυκλώνουμε τουλάχιστο το 25% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων του Δήμου μας. Πληροφορικά σας λέω έχοντας τώρα τη δυνατότητα της ζύγισης των απορριμμάτων ότι στις 17-5 Τρίτη, έφθασαν 75,400 τόνοι απορριμμάτων από το Δήμο Χανίων, Πέμπτη 19-5: 84,710, Παρασκευή 20-5 104,200, Δευτέρα 23/5: Ο στόχος αυτός, δηλαδή περίπου 15 τόνοι ημερησίως είναι εφικτός, όταν σκεφτούμε ότι η ανακύκλωση του χαρτιού το 2004 έφθασε τους 1500 τόνους, δηλαδή 5 τόνους ημερησίως.

Κυρίες και Κύριοι,

η καμπάνια, η ενημέρωση των πολιτών έχει ξεκινήσει από εβδομάδος. Σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης μας (23.000), διανέμεται μια τσάντα με ενημερωτικό υλικό, και παράλληλα μέσω του γραπτού τύπου και των ραδιοφωνικών σταθμών, εκπέμπονται μηνύματα, που ενημερώνουν τους πολίτες για το ξεκίνημα της ανακύκλωσης και για τα υλικά τα οποία θα ανακυκλώνουν.

Ξεκινάμε με ενθουσιασμό, με ένα σύνθημα «τίποτα δεν πάει χαμένο», ένα σύνθημα που μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά απλοϊκό, ωστόσο περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα. Όντως σε κάθε οργανωμένη κοινωνία που σέβεται εκτός από τον εαυτό της και το περιβάλλον, σε κάθε σύγχρονη πόλη τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτη ύλη για νέα αγαθά, χρήσιμο συστατικό για νέες δράσεις. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, οι οποίοι βοηθούμενου αποφασιστικά από τους υπεύθυνους δημοσίου συμφέροντος φορείς θα το κάνουν πράξη. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε στη συνείδηση των πολιτών τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το κεφάλαιο απορρίμματα και την διαχείριση τους. Ο κάθε πολίτης πρέπει αν συνειδητοποιήσει ότι το 60 με 70% των απορριμμάτων που πετιέται καθημερινά στον κάλαθο των αχρήστων δεν είναι άχρηστη ύλη. Και με απλές κινήσεις μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και να διευκολύνει σημαντικά το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο θέμα της ευαισθητοποίησης. Είναι γνωστό ότι ο βασικότερος παράγοντας για την επιτυχία της Εναλλακτικής Διαχείρισης είναι η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η διαφήμιση των συστημάτων ή η απλή ενημέρωση αλλά η ουσιαστική ευαισθητοποίησή τους. Απαιτείται να τους πείσουμε δηλαδή ότι συμμετέχοντας ενεργά στην ανακύκλωση των διαφόρων υλικών συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και της δικής τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής τους, βελτιώνουν της δική τους ποιότητα ζωής και μειώνουν το κόστος διαχείρισης των συστημάτων, με εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και την αύξηση του χρόνου ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής. Είναι όμως γεγονός ότι η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς είναι δύσκολη και επίπονη για τις μεγαλύτερες ηλικίες, γι αυτό θα δώσουμε έμφαση στον τρόπο που ευαισθητοποιούνται και διαπλάθονται οι νέοι άνθρωποι, καθώς σαν αυριανοί ενήλικες θα είναι αυτοί που θα κάνουν την ουσιαστική διαφορά αποκτώντας μια οικολογική συνείδηση από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους και μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά συμπεριφορά. Προς το σκοπό αυτό, προετοιμάζουμε εκτεταμένα προγράμματα ενημέρωσης στους μαθητές των σχολείων ,βράβευση και έκδοση των καλύτερων έργων μαθητών (ζωγραφικής, κόμικς, λογοτεχνικά κείμενα, κατασκευές από άχρηστα υλικά). Ετοιμάζουμε ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «η ανακύκλωση στα σχολεία» στο οποίο εξηγείται γιατί όλα τα σκουπίδια δεν είναι ίδια και γιατί τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα.

Υποστήριξη και βράβευση πρότυπων οικολογικών προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης, που μπορούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν σχολεία ή κοινωνικοί φορείς.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

η έναρξη λειτουργίας της ανακύκλωσης των συσκευασιών αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή για τον τόπο μας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε αρκετό δρόμο. Πιστεύουμε ότι το έργο συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να είναι επιτυχημένο και να γίνει ένα έργο πρότυπο. Αρκεί να τύχει της στήριξης όλων μας.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2005

 

Η14η Νοεμβρίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, είναι η μέρα γενεθλίων του Frederick Banting. Ο άνθρωπος αυ­τός μαζί με τον φοιτητή Charles Best το 1921 ανακάλυψε την ινσουλίνη, αυτή τη θαυματουργή ορμόνη ζωής, που ανάστησε, στην κυριολεξία, όχι μόνο τη Marjorie, τη θρυλική σκυλίτσα των 2 επιστημόνων, αλλά και εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1991 σε ανταπόκριση της ανησυχίας που είχε δημιουργηθεί από την διαρκώς αυξανόμενη εμφάνιση του διαβήτη. Από το 1991 μέχρι σήμερα η απήχηση της έχει μεγαλώσει και ενώνει περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται καθοδηγητές γνώμης, επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, παιδιά, ενήλικες και, φυσικά, τα ίδια τα άτομα με διαβήτη. Όλοι αυτοί κινητοποιούνται μέσα από 180 Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν περισσότερα από 140 κράτη από όλο τον κόσμο και προσπαθούν να βρουν τις προτεραιότητες τους και να ισορροπήσουν τη ζυγαριά που έχει από τη μία το διαβήτη τους και τη ρύθμιση του και από την άλλη το κόστος αυτής της χρόνιας κατάστασης, το κοινωνικό  σύνολο και το  ίδιο το κράτος.

Δέκα πέντε χρονιά μετά η παγκόσμια ημέρα εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Εξακολουθούν όμως τα δύο τρίτα, σχεδόν, του πλανήτη μας να μη έχουν ακόμη πρόσβαση στην ινσουλίνη, ογδόντα πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη της. Η ποιότητα φροντίδας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, στα μέρη αυτά, εξακολουθούν να είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Όλα τα κράτη, παρά τις κινητοποιήσεις των Παγκόσμιων και Εθνικών Οργανώσεων, εξακολουθούν να ξοδεύουν πολλαπλάσια περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς και φιέστες απ' ότι στην Υγεία - το 25% των κρατών όλου του κόσμου δεν έχουν συμπεριλάβει καμία συγκεκριμένη πρόταση για τη φροντίδα του διαβήτη στο εθνικό σχέδιο για την υγεία - και οι κυβερνήσεις τους μοιάζουν να μη έχουν αντιληφθεί ότι ο διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα που, αν δεν παρθούν σύντομα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του, θα τινάξει τα παγκόσμια συστήματα υγείας στον αέρα.

 

Ενεργοποιηθείτε τώρα !!!

 

Για το λόγο αυτό η παγκόσμια ημέρα διαβήτη είναι η καλύτερη ευκαιρία προβληματισμού για όλους.

Γιατί η παγκόσμια ημέρα μιλάει:

- Στα άτομα με διαβήτη και τους υπενθυμίζει ότι η φιλοσοφία να τα περιμένουν όλα από το κράτος ποτέ δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντίθετα τους παροτρύνει να ενεργοποιηθούν και τους υπενθυμίζει ότι ο καλός έλεγχος του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αλλαγών στον τρόπο ζωής, αν αυτό είναι απαραίτητο, μπορεί να συμβάλλει θεαματικά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μείωση των επιπλοκών.

-   - Στα άτομα με προδιάθεση για διαβήτη και στα άτομα που ενδέχεται να έχουν διαβήτη και να μη το γνωρίζουν και τους τονίζει ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξεταζόμαστε τακτικά για διαβήτη για να αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές.

-   - Στο ευρύ κοινό για  να πληροφορηθεί για τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

-Στις κυβερνήσεις και σε όσους παίρνουν αποφάσεις στον τομέα της υγείας για να τους επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι τα προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης είναι πιο αποτελεσματικά και οικονομικά από τη θεραπεία της ίδιας της ασθένειας. Στα οφέλη της έγκαιρης πρόληψης συμπεριλαμβάνονται τα οφέλη από τη μείωση των πιθανοτή­των απώλειας της εργασίας, τη μείωση του κόστους θεραπείας κ.λ.π.

Σε τελική ανάλυση τα άτομα με διαβήτη πρέπει να αντιληφθούν ότι η υπόθεση διαβήτης είναι μία υπόθεση προσωπική για τον καθένα και ότι αυτά, και μόνο αυτά, σε συνεργασία με τους γιατρούς τους, μπορούν να φέρουν τον διαβήτη στα μέτρα τους. Οι κάθε είδους παροχές είναι καλές και ευπρόσδεκτες και βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με διαβήτη, αλλά ποτέ από μόνες τους δεν μπορούν ούτε το διαβήτη να ρυθμίσουν ούτε τις επιπλοκές να εξαφανίσουν. Αυτά τα δύο τελευταία επιτυγχάνονται μόνο αν το θελήσουν τα ίδια τα άτομα με διαβήτη.

 

 

Η Παγκόσμια Οργάνωση για τον Διαβήτη (IDF) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) προέβλεψαν πολύ σωστά ότι άλλη μια παγκόσμια ημέρα στις πολλές που έχουμε (παγκόσμια ημέρα οικογένειας, μικρού παιδιού, κατά του καπνίσματος και των ναρκωτικών κλπ) δεν θα πρόσφερε τίποτα αν δεν είχε κάθε φορά κάποιο στόχο.

Έτσι κάθε χρόνο έχουμε και ένα διαφορετικό θέμα και τα άτομα με διαβήτη έχουν την ιδανική ευκαιρία να προβληματίζονται και να ενημερώνονται έγκυρα και πιο ουσιαστικά.

Έτσι το 2001 μιλήσαμε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 2002 για τα μάτια, το 2003 για τα νεφρά, το 2004 για την παχυσαρκία και το φετινό παγκόσμιο μήνυμα του 2005 είναι:

«Μην αφήνετε τον διαβήτη να φτάσει στα άκρα. Προλάβετε τον ακρωτηριασμό.»

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το 6-8% του πληθυσμού. Τα άτομα με διαβήτη χρησιμοποιούν συχνότερα τις υπηρεσίες υγείας, έχουν συχνότερες εισαγωγές στα Νοσοκομεία, ενώ η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι δυσκολότερη. Οι οικονομικές συνέπειες της αντιμετώπισης των επιπλοκών του διαβήτη είναι σημαντικές, αφού σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 3-4% των ατόμων με διαβήτη απορροφά το 12-15% των κονδυλίων για την υγεία. Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει μια αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα τέτοιου βαθμού που πολλοί ομιλούν για επιδημία. Με την αύξηση της συχνότητας του διαβήτη αναμένεται αύξηση  και των επιπλοκών της νόσου.

Μεταξύ των σοβαρών επιπλοκών της νόσου όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η απώλεια της όρασης, περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πόδια, αφού οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων είναι πολύ συχνότεροι στα άτομα με διαβήτη. Οι συνέπειες ενός ακρωτηριασμού είναι πολλαπλοί για το άτομο (μείωση της δραστηριότητας, κακή ποιότητας ζωής, ανικανότητα για εργασία), το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο (έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης, ανικανότητα για εργασία, πρόωρη συνταξιοδότηση).

Η μέση επίπτωση των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη είναι περίπου 4 περιπτώσεις στα 1000 άτομα το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, αν υπολογιστεί ότι η συχνότητα του διαβήτη είναι της τάξης του 6-8%, στα άτομα με διαβήτη γίνονται περίπου 2.500 ακρωτηριασμοί το χρόνο. Σε ένα ποσοστό της τάξης του 85% των περιπτώσεων των ατόμων με διαβήτη που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό, η αιτία είναι η εμφάνιση εξέλκωσης στα πόδια. Η εξέλκωση με τη σειρά της μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας σειράς παθολογικών διεργασιών, με κοινούς παρανομαστές τη διαβητική νευροπάθεια ή/και την αρτηριοπάθεια. Η τελευταία προσβάλλει δύο φορές συχνότερα τα άτομα με διαβήτη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η μέση συχνότητα της διαβητικής νευροπάθειας είναι της τάξης του 30% και εμφανίζει σημαντική αύξηση με την ηλικία και τη διάρκεια του διαβήτη. Η πιθανότητα ενός ατόμου με διαβήτη να εμφανίσει εξέλκωση στα πόδια είναι της τάξης του 15%. Η συχνότητα των προβλημάτων στα πόδια των ατόμων με διαβήτη που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ελκών είναι της τάξης του 10% στην Ελλάδα. Ανάλογα ποσοστά έχουν περιγραφεί και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, η ανάγκη για την πρόληψη των ελκών και των ακρωτηριασμών στα πόδια είναι επιτακτική και τονίστηκε στη δήλωση του Αγίου Βικεντίου το 1993. Στη δήλωση αυτή κατέληξαν οι ειδικοί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έθεσαν ως στόχο τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ελκών στα πόδια κατά 50% σε χρονικό διάστημα 5 ετών. Η δήλωση αυτή ήταν αποτέλεσμα πολλών μελετών που κατέδειξαγ ότι η συχνότητα εμφάνισης ελκών στα πόδια, και κατά συνεπεία των ακρωτηριασμών, μπορούσε να μειωθεί μέχρι και 80%. Μάλιστα πολλές κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών χωρών υιοθέτησαν τη διακήρυξη αυτή και εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνική κλίμακα προκειμένου να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δραστηριότητες διεθνών οργανισμών (Διεθνής Συνεργαζόμενη Ομάδα για το Διαβητικό Πόδι) και Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιριών (Ευρωπαϊκή Ομάδα Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού).

Η βλάβη των νεύρων στο διαβήτη (νευροπάθεια) προκαλεί απώλεια της αισθητικότητας. Λόγω της βλάβης αυτής τα βλαπτικά ερεθίσματα (τραυματισμοί, εγκαύματα, επιφανειακές διαβρώσεις) δεν γίνονται αντιληπτά γιατί οι ασθενείς δεν πονούν. Έτσι, οι μικρές βλάβες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και η βλάβη μεγαλώνει λόγω της έλλειψης κατάλληλης φροντίδας και της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μια μικρή διάβρωση από καινούργια παπούτσια σε ένα άτομο χωρίς διαβήτη προκαλεί έντονο πόνο και αποφεύγεται η χρήση αυτών των υποδημάτων. Όμως σε ένα άτομο με διαβήτη η επιφανειακή βλάβη λόγω της έλλειψης του πόνου μεγαλώνει σε έκταση και σε βάθος και μπορεί να επιμολυνθεί λόγω της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Αρκετά συχνά η βλάβη γίνεται αντιληπτή από την ύπαρξη πύου στις κάλτσες ή στο εσωτερικό των υποδημάτων. Στο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού του Νοσοκομείου μας προσήλθαν ασθενείς με εγκαύματα από θερμάστρες ή με εκτεταμένες βλάβες από την ύπαρξη ξένων σωμάτων στο εσωτερικό των παπουτσιών (μικρές πέτρες, κλειδιά, κέρματα, διάφορα αιχμηρά αντικείμενα) οι οποίες έγιναν αντιληπτές με μεγάλη καθυστέρηση, όταν οι βλάβες ήταν απειλητικές για το πόδι ή και τη ζωή λόγω των λοιμώξεων. Μια άλλη συνέπεια της απώλειας της αισθητικότητας είναι και η αγορά υποδημάτων που είναι κατά 1 -3 νούμερα μικρότερα από το κανονικό. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της απώλειας της αισθητικότητας τα άτομα με διαβήτη νιώθουν ότι φορούν παπούτσια μόνο όταν αυτά είναι πολύ στενά και ασκούν στο πόδι μεγάλη πίεση καταφέρνοντας να ερεθίσουν την υπολειπόμενη λειτουργικότητα των νεύρων.

Η βλάβη των νεύρων προκαλεί και ατροφία των μυών του ποδιού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παραμορφώσεις στα πόδια. Χαρακτηριστικές παραμορφώσεις είναι η γαμψοδακτυλία, η προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων και η μετατόπιση του υποδόριου λίπους («μαξιλαράκια») κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς τις βάσεις των δακτύλων.

Η γαμψοδακτυλία, αν δε ληφθούν μέτρα πρόληψης, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ελκών στη ραχιαία επιφάνεια και στις κορυφές των δακτύλων. Η προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων αυξάνει τις πιέσεις στην περιοχή αυτή κατά τη βάδιση και αρχικά δημιουργείται υπερκεράτωση (κάλος που δεν πονάει). Ο κάλος δρα σα να υπάρχει ένα ξένο σκληρό σώμα στο εσωτερικό του παπουτσιού και προοδευτικά προκαλεί εξέλκωση. Για το λόγο αυτό, ο στόχος των ατόμων που ασχολούνται με τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού είναι κατ' αρχήν η πρόληψη της εμφάνισης υπερκερατώσεων και η αφαίρεση τους, όταν αυτές υπάρχουν, σε τακτικά διαστήματα.

Η ξηροδερμία είναι μια άλλη συνέπεια της διαβητικής νευροπάθειας. Αυτή προκαλεί την εμφάνιση ραγάδων στα πέλματα, ιδιαίτερα στις πτέρνες, που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη. Βαρύτερη επιπλοκή της νευροπάθειας είναι η εμφάνιση νευρο-οστεο-αρθροπάθειας (αρθροπάθειας Charcot), η οποία προκαλεί, αν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, πλήρη παραμόρφωση του ποδιού και αδυναμία βάδισης.

Μια άλλη σοβαρή αιτία για την πρόκληση βλαβών στα πόδια είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία κάνει το δέρμα των ποδιών λεπτό και ευπαθές σε τραυματισμούς. Η παροχή αίματος μπορεί να είναι οριακή και όταν οι ανάγκες για μεγαλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση αυξηθούν (αχ. από μια λοίμωξη), τότε οι αμυντικοί και επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση απειλητικών λοιμώξεων. Όταν μάλιστα συνυπάρχει και βλάβη των νεύρων από το διαβήτη το βλαπτικό αποτέλεσμα των τραυματισμών είναι πολλαπλάσιο. Στην κλινική εξέταση δεν είναι σπάνια η διαπίστωση γάγγραινας στα δάκτυλα των ποδιών σε άτομα με διαβήτη, η οποία δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους πάσχοντες.

Τονίζεται ότι τα άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν έλκη μόνο όταν υπάρχει βλάβη των νεύρων ή/και των αρτηριών και ότι δεν κινδυνεύουν όλα τα άτομα με διαβήτη να εμφανίσουν βλάβες στα πόδια. Όπως προαναφέρθηκε, οι βλάβες στα πόδια των ατόμων με διαβήτη μπορούν να προληφθούν με την τήρηση ορισμένων απλών μέτρων.

 

 

Κυρίες – Κύριοι,

Στην Νέα εποχή που ζούμε, Νέα μέσα, Νέες δυνατότητες, σύγχρονες διαγνώσεις και θεαματικές εξελίξεις – όμως ο δρόμος προς την οριστική λύση του προβλήματος του Διαβήτη είναι ακόμα μακρύ.

Η βασικότερη πρόταση είναι η πρόληψη και πρόληψη σημαίνει εκπαίδευση σωστή, συστηματική, επαναλαμβανόμενη.

Για όλα αυτά, πρόληψη – θεραπεία θα σας μιλήσει η κ. Καλογεράκη

 

 

 

 

 

 

 Άλλες Επιλογές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετοχή σε συνέδρια

 

 

Χαιρετισμός της Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. κ. Θεοχαρούλας Μυλωνάκη στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

 

Κύριε Αντινομάρχη.

Κυρίες – Κύριοι.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι μας καλώς ήρθατε στα Χανιά.

Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του  Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. καθώς και τις ευχές όλων για καλή επιτυχία στις εργασίες της επιμορφωτικής επιστημονικής συνάντησής σας.

            Κυρίες - Κύριοι,

          η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Νομό Χανίων είναι ένας ισχυρός φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργήθηκε το 1993 και στον οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους δέκα επτά Δήμοι για να δώσουν λύσεις σε σοβαρά ζητήματα, ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.

          Πλεονεκτήματα της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι η εγγύτητά της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άρα με τα αστικά περιβαλλοντικά προβλήματα με δυνατότητα αποφασιστικής παρέμβασης. Η συνεργασία με την ΤΕΔΚ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για κοινό προγραμματισμό και δράση.

          Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει καταστεί από τα μείζονα προβλήματα. Σήμερα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη της ορθής και φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης. Είναι απαίτηση  της Νομοθεσίας και των πολιτών, χρειάζεται γνώση, οργάνωση, εμπειρία βούληση και εξειδικευμένο προσωπικό και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

          Στα Χανιά δώσαμε τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αποδεικνύουμε πως με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε να δημιουργούμε μια πραγματικότητα που αρνείται και ακυρώνει την τριτοκοσμική εικόνα στην διαχείριση των απορριμμάτων.

          Ο Νομός Χανίων μπήκε στο δρόμο της οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τρόπο σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

         Ο νέος ΧΥΤΑ που ήδη λειτουργεί δεν έχει καμία σχέση με τις χωματερές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και το εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης το οποίο θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες είναι ένα πρότυπο έργο που ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του ακολούθησε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.

          Όμως ο όγκος των απορριμμάτων συνεχώς αυξάνεται λόγω της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα, και έχει γίνει συνείδηση ότι η μόνη οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η άμεση και ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, μείωσης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, υλικών και προϊόντων.

          Για να εφαρμοστούν αυτά τα προγράμματα, καθώς επίσης και η εναλλακτική διαχείριση ειδικών απορριμμάτων και αποβλήτων, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι πολίτες, χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας, της συμπεριφοράς μας, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και ότι όλοι πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία και ενεργό δράση για την προστασία του Περιβάλλοντος.

          Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν ενημερωθεί και δραστηριοποιηθεί πρώτα ο κάθε πολίτης. Για μας η ενημέρωση αυτή αρχίζει από τα θρανία, από την περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα στα σχολεία, γιατί γνωρίζουμε ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι δύσκολη και επίπονη για τις μεγαλύτερες ηλικίες και πρέπει να δώσουμε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ευαισθητοποιούνται και διαπλάθονται οι νέοι άνθρωποι, αποκτώντας μια οικολογική συνείδηση από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους.

          Ο λόγος ύπαρξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ουσιαστικός και κάθε προσπάθεια για την ενδυνάμωσή της αποτελεί ενδυνάμωση του ίδιου του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου.

          Θεωρούμε σημαντικό ότι οι μαθητές του Νομού Χανίων συμμετέχουν ενεργά και με ενθουσιασμό στα προγράμματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Έχει για μας ιδιαίτερη σημασία ότι στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο και πιο οικολογικό μέλλον έχουμε συμπαραστάτες εσάς τους εκπαιδευτικούς, που αναζητάτε την αισθητική και την ποιότητα και προσδοκούμε μια περισσότερο αποτελεσματική συνεργασία και δράση.

 

 

 

Πανελλήνια Σύνοδος Φορέων Διαχείρισης ΑΣΑ

Μ. Αρσενάλι 14 – 15 Απριλίου 2006

«Το παράδειγμα των Χανίων»

 

Κυρίες, Κύριοι,

Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει καταστεί από τα μείζονα και τα πλέον σύνθετα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Σήμερα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη της ορθής και φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης. Είναι απαίτηση της Νομοθεσίας και των πολιτών και χρειάζεται οργάνωση, εμπειρία, βούληση, εξειδικευμένο προσωπικό, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και κυρίως γνώση.

Γνώση όπου στην περίπτωση της Διαχείρισης των Απορριμμάτων ποτέ δεν λιμνάζει, εξελίσσεται ραγδαία χάρις τον κόπο και το αθροιστικό έργο πολλών ανθρώπων.

Και ευτυχώς η γνώση δεν ακολουθεί την θεμελιώδη αρχή των μαθηματικών. Όσο περισσότεροι τη μοιραζόμαστε, τόσο πιο πολύ διαχέεται, αυξάνεται γεωμετρικά και πολλαπλά αποβαίνει χρήσιμη.

Μερισμό Γνώσης, κατάθεση εμπειριών και προβληματισμού, άντληση προσδοκιών, ένας κοινός τόπος για να πάρουμε και να δώσουμε, να διδάξουμε και να διδαχθούμε, με διάθεση αυτοκριτικής και προσπάθεια βελτίωσης, θέλουμε να αποτελέσει η Πανελλήνια αυτή Σύνοδος.

Είναι ένα πολυθεματικό αντάμωμα με θέματα αιχμής που για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στα Χανιά. Χάρις στην πρωτοβουλία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α, αλλά και την ομόθυμη ανταπόκριση γνωστών, εξαίρετων ομιλητών – εκπαιδευτών που σκοπός του είναι όχι μόνο η ενημέρωση πάνω στις νεότερες εξελίξεις, η παρουσίαση και η προβολή της επιστημονικής προσπάθειας αλλά και το σπουδαιότερο η δημιουργία διαπροσωπικών και ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ μας.

Το Δ.Σ. της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σας καλωσορίζει όλους εγκάρδια, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας και ελπίζουμε στην ενεργό συμμετοχή σας. Η παρουσία σας επικυρώνει και ενθαρρύνει την ωραία αυτή προσπάθεια.

Κυρίες Κύριοι,

Ο Κουρουπητός και η λέξη «Κουρουπητός» που ακούγεται παντού και πάντοτε σαν συνώνυμο της κακής διαχείρισης είναι αλήθεια ότι μας ταλαιπώρησε αφάνταστα σαν τοπική κοινωνία. Στην πραγματικότητα δεν γινόταν τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από ότι συνέβαινε σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το τέλος στην διαπόμπευση και του τόπου μας και της Ελλάδας για την θλιβερή αυτή υπόθεση σηματοδότησε ο Σχεδιασμός και η ολοκλήρωση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης - Κομποστοποίησης και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στη θέση Κορακιά Ακρωτηρίου από τη Νομαρχία Χανίων με κατασκευάστρια εταιρία την Envitec.

Ένα έργο σημαντικό που ικανοποιεί πλήρως τις νέες κοινοτικές κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τη συμμετοχή των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλα σχεδιασμένων προγραμμάτων διαλογής στην πηγή.

Πρόκειται για μια τεχνολογία με υψηλά επενδυτικά και λειτουργικά κόστη αλλά φιλική στο περιβάλλον και με προσδοκώμενα οφέλη.

Δίνει λύση στο αδιέξοδο της ολοένα αυξανόμενης παραγωγής αστικών αποβλήτων, που η αύξησή τους στην Ελλάδα διαχρονικά κυμαίνεται από 2 έως 4% ανά έτος και που αν συνεχιστούν τέτοιοι ρυθμοί τότε θα είναι πολύ δύσκολο και πάρα πολύ ακριβό να εξασφαλιστεί έστω περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση.

Μέσω της διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων που βρίσκονται συμπυκνωμένοι στα απόβλητα, δίνεται η δυνατότητα:

-            Μείωσης του όγκου και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων,

-             Αύξησης της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών.

-            Μείωσης των βιοαποδομήσιμων που οδηγούνται προς ταφή.

-            Αύξησης επομένως της διάρκειας λειτουργίας των υφισταμένων ΧΥΤΑ, οι οποίοι μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθόσον είναι μειωμένη η παραγωγή στραγγισμάτων, βιοαερίου και οσμών.

-        Εξάλειψη της ανάγκης διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες με αυτό το θέμα κοινωνικές αντιδράσεις.

-            Γρήγορης και εύκολης αποκατάστασης των Χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και απόδοσης νέων χρήσεων γης.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω θα επιτευχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι στην μονάδα επεξεργασίας θα αφιερώνουμε περισσότερους πόρους ενεργειακούς, ανθρώπινους, οικονομικούς στην διαχείριση των στερών αποβλήτων.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνουμε ένα χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εκ των οποίων έξι μήνες ήταν η δοκιμαστική περίοδος. Η απόφαση της ανάληψης διαχείρισης της μονάδας από την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έγινε με πολύ περίσκεψη. Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό και τολμηρό βήμα γιατί πιστεύουμε ότι ένας Φορέας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τους Εθνικούς Στόχους και την προώθηση των αρχών και πρακτικών της αειφορίας. Αλλά και γιατί είχαμε την αίσθηση ότι σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Γιατί όλοι οι φορείς του τόπου μας, προσδοκούσαν να αρχίσει μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων στα Χανιά.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Μέσα από την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με έναν Νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, με δυνατότητα ευρύτερης αξιοποίησης της μονάδας από περισσότερες διαχειριστικές ενότητες και με πρόβλεψη για σταθμούς μεταφόρτωσης με στόχο, την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των χρηστών μέσω οικονομικών κλίμακας.

Μέσα από την γόνιμη συνεργασία και στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, παρέχοντας την τεχνογνωσία της, την παραχώρηση του Χώρου του Μεσομουρίου για τις ανάγκες της Επιχείρησης και την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε όλο αυτό το διάστημα.

Της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Χανίων, με αποφάσεις όπως ενισχυθεί το έργο του Φορέα από τα Διαδημοτικά Προγράμματα του «Θησέα».

Και κοντά μας η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συνδράμει στην επίλυση προβλημάτων που χρήζουν επιστημονικής μελέτης.

Η βιώσιμη, ασφαλής και ορθολογική διαχείριση ενός σύγχρονου ΧΥΤ, η διαχείριση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, η μηχανική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων από 14 Δήμους του Νομού μας, τα Προγράμματα Διαλογής στην Πηγή συσκευασιών, ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών, ηλεκτρικών στηλών, η δρομολόγηση για συνεργασία και με τα άλλα συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ελαστικά – λιπαντικά – αδρανή υλικά – οχήματα τέλους κύκλου ζωής), η συλλογή ογκωδών – άχρηστων αντικειμένων, τα Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η ανάληψη Τεχνικών Έργων στο Νομό μας αποτελούν παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές, και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και καθημερινής διαβίωσης των πολιτών.

Όλα αυτά και που έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απεικονίζονται σε αυτό το γράφημα αλλά που δεν μπορεί να αποτυπώσει τον όγκο δουλειάς, την εργώδη προσπάθεια που έγινε για οργάνωση της πολυπλοκότητας, σε ένα πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού, με μια ολιστική προσέγγιση, με συνδυασμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας διαχείρισης. (Πρόληψη, μείωση, ανακύκλωση, ανάκτηση, επεξεργασία, διάθεση) με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των βιοαποδομήσιμων που οδηγούνται για υγειονομική ταφή. Δράσεις και επιλογές για να εξυπηρετήσουν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη διαχείριση.

Το έργο της συλλογής των ογκωδών αντικειμένων και κλαδοκάθαρων από το Δήμο Χανίων, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο γιατί εξυπηρετούνται οι πολίτες, όχι μόνο γιατί βοηθά στην αισθητική εικόνα της πόλης και προστατεύει την περιοχή από την ρύπανση, αλλά γιατί οκτώ με δέκα τόνοι ημερησίως των υλικών αυτών δεν φθάνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, δεν επηρεάζουν το οργανικό κλάσμα των αστικών απορριμμάτων, αλλά διαχωρίζονται και πολλά από αυτά οδεύουν προς ανακύκλωση. Ο χωρισμός του Δήμου μας σε πέντε τομείς διευκόλυνε το έργο μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι η καθημερινή επικοινωνία των Δημοτών με τον Φορέα, και η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε.

Το ζωτικό τμήμα της αποκομιδής των απορριμμάτων με καλύτερη οργάνωση του δικτύου συλλογής και με καλύτερο εξοπλισμό έφτασε για πρώτη φορά να εξυπηρετεί 100.000 πολίτες διανύοντας περισσότερα από 2.700 χιλιόμετρα την ημέρα, προσεγγίζοντας και τα πλέον ορεινά χωριά του Νομού μας.

Και όλα αυτά γιατί ένα συνεργείο που σύντομα θα στεγαστεί σε δικές του εγκαταστάσεις, φροντίζει για την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων, και την μικρότερη δυνατή ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση των συσκευασιών, και το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή ήταν ένα σημαντικότατο βήμα προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Ξεκίνησε από τον Δήμο Χανίων, σήμερα επεκτείνεται σε ολόκληρο το Νομό και σύντομα θα ξεκινήσει η συνεργασία μας και με το Δήμο Ρεθύμνης.

Το σύνθημα «Τίποτα δεν πάει χαμένο» βρήκε ανταπόκριση σε πολλούς ευαισθητοποιημένους Χανιώτες, με αποτέλεσμα, οι μπλε και οι κίτρινοι κάδοι να αποδίδουν γύρω στους δεκαέξι τόνους υλικών συσκευασίας ένα ποσοστό που επιτυγχάνει τους Εθνικούς Στόχους αλλά η δική μας προσπάθεια είναι να έχουμε διπλασιασμό των αποτελεσμάτων μέσω της βελτιστοποίησης και της πλήρους ανάπτυξης του συστήματος.

Ένα χρόνο μετά είμαστε σε θέση, να παρακολουθήσουμε την απόδοση ανακυκλώσιμων που μαζεύονται ανά γειτονιά, και εφαρμόζοντας την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» να προτείνουμε Κύριε Δήμαρχε, στο Δημοτικό Συμβούλιο να θεσμοθετήσει κάποιου είδους κίνητρο, για αυτές τις γειτονιές που συμβάλλουν περισσότερο στην ανακύκλωση. Έτσι για παράδειγμα θα μπορούσαν να έχουν έκπτωση στα τέλη καθαριότητος ή να έχουν μηδενική αύξηση. Η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου κινήτρου δημιουργεί συλλογικότητες με κοινό συμφέρον και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που η χρήση τους έχει αλλάξει την ζωή μας, αλλά και που η γρήγορη απόσυρση και αχρήστευσή τους, πολύ πριν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους, δημιουργούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα, βρίσκει τη λύση του με την συνεργασία που ήδη ξεκίνησε με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης «Ανακύκλωση Συσκευών».

Τα ελαστικά τα οποία ως γνωστόν δεν βιοαποδομούνται, και η απόρριψή τους στους ΧΥΤΑ απαγορεύεται, ακόμη και τεμαχισμένα, μέσω της σύμβασης με το σύστημα «Eco Elastika» αποσύρονται στις μονάδες συλλογής.

Όσων αφορά τις ηλεκτρικές στήλες και που δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία λόγω των βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Εντός των ημερών θα ξεκινήσει η συλλογή τους μέσω της συνεργασία μας με το σύστημα «ΑΦΗΣ».

Σε σχέση με την εναλλακτική διαχείριση των λιπαντικών, των συσσωρευτών, και οχήματα τέλους κύκλου ζωής βρισκόμαστε στη φάση της αδειοδότησης, και ελπίζουμε με την εκ νέου βοήθεια του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σύντομα η διαχείρισή τους να γίνει πραγματικότητα.

Η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων και η παραγωγή κόμποστ (στη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. το λέμε Δεδισόχωμα) αυτό που χαρακτηρίζει τη δική μας Μονάδα είναι μια περίπλοκη διαδικασία αερόβιας βιολογικής εξεργασίας, η οποία απαιτεί συγκεκριμένη αναλογία οργανικού κλάσματος και κλαδοκάθαρων με ελεγχόμενη υγρασία, η ποιότητα δε των αποβλήτων που τροφοδοτούν το σύστημα, καθορίζει και την ποιότητα του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού. Θα ήθελα να επισημάνω σε σχέση με τα προ δεκαετίας υπάρχοντα στοιχεία ποιοτικής ανάλυσης, όπου κυρίαρχη κατηγορία ήταν τα ζυμώσιμα υλικά 47%, τα σημερινά απορρίμματα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσιάζουν μείωση του ποσοστού αυτού το οποίο κατέρχεται στο 40,3%, ενώ παρατηρείται διπλασιασμός στην ποσότητα των πλαστικών. Παρά τις δυσκολίες, το παραγόμενο προϊόν είναι καλής ποιότητος, με περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κάτω των επιτρεπτών ορίων. Φιλοδοξούμε να συγκρατήσουμε στον χρόνο που διανύουμε 15.000 τόνους ζυμώσιμων υλικών, δηλαδή το 25% του οργανικού κλάσματος και διερευνούμε την προώθησή του στην αγορά σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ, για την αναζήτηση ευέλικτων μεθόδων παραγωγής, σε συνδυασμό με την πιθανή αξιοποίησή του μέσω του Προγράμματος ΠΑΒΕΤ, και σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης αξιολογούμε τα χαρακτηριστικά του και ήδη δοκιμάζεται σε καλλωπιστικά φυτά.

Εξασφαλισμένη θεωρούμε ότι είναι η χρησιμοποίησή του στην αποκατάσταση του Μεσομουρίου, ως στεγανωτικό και εδαφοβελτιωτικό εδάφους.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αποτελεί ένα βασικό τμήμα της Επιχείρησης, μελετώντας και επιβλέποντας έργα και προμήθειες και προσφέροντας τεκμηρίωση σε θέματα τεχνικά και στερεών αποβλήτων. Λειτουργεί ευέλικτα, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και αναπτύσσεται συστηματικά.

1.500.000 € είναι οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από τον ΘΗΣΕΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τα έτη 2006 και 2007, για την αποκατάσταση του Μεσομουρίου, την κατασκευή συνεργείου επισκευής και συντήρησης οχημάτων και για προμήθειες εξοπλισμών και ειδικών οχημάτων.

Ίσως το πιο δύσκολο έργο μας είναι να αλλάξουμε στη συνείδηση των πολιτών, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται το κεφάλαιο απορρίμματα και την διαχείρισή τους.

Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η διαφήμιση των συστημάτων ή η απλή ενημέρωση αλλά η ουσιαστική ευαισθητοποίησή τους και η ενεργός συμμετοχή τους, στα συστήματα διαχείρισης των διαφόρων υλικών, για να συμβάλλουν σε οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά οφέλη.

Και προσπαθούμε με επιμονή, και επειδή αυτό το έργο χρειάζεται και γνώση και ευαισθησία και τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισης, κλιμάκιο με ανθρώπους της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. επισκέπτεται όλους τους Δήμους, όλα τα σπίτια του Νομού μας, συνομιλούν και ενημερώνουν τους πολίτες.

Είναι όμως γεγονός ότι η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς είναι δύσκολη και επίπονη για τις μεγαλύτερες ηλικίες, γι αυτό δίνουμε έμφαση στον τρόπο που ευαισθητοποιούνται και διαπλάθονται οι νέοι άνθρωποι, καθώς σαν αυριανοί ενήλικες θα είναι αυτοί που θα κάνουν την ουσιαστική διαφορά, αποκτώντας μια οικολογική συνείδηση από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους.

Προς το σκοπό αυτό μέσα και από την γόνιμη συνεργασία μας με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους Υπευθύνους της Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης, συμπληρώνουμε την αγωγή των παιδιών σε ειδικά πεδία γνώσης. Οι μαθητές των Χανίων σήμερα γνωρίζουν τι είναι το κόμποστ, ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, τι είναι ο μπλε και κίτρινος κάδος, και συμμετέχουν ενεργά και με ενθουσιασμό στις παρουσιάσεις που πραγματοποιούμε στα σχολεία τους. Απαντούν με ενδιαφέρον στο ερωτηματολόγιο που τους διανέμουμε και εντυπωσιάζονται στο άκουσμα ότι ο Δήμος Χανίων παράγει 100 τόνους απορριμμάτων την ημέρα.

Συμμετοχή σε εκθέσεις, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιβράβευση μαθητών, οικονομική βοήθεια στην έκδοση βιβλίων, που αναφέρονται στην ανακύκλωση και πολλά άλλα καταγράφονται στις προσπάθειές μας.

Σε κάθε μας πρωτοβουλία και δράση η συμβολή των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική και ενθαρρυντική. Η άμεση ανταπόκρισή τους σε συνεντεύξεις τύπου για τις εξελίξεις της Επιχείρησης, η παρουσία τους σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, άρθρα, αφιερώματα και η καλόπιστη κριτική τους μας φέρνουν κοντά με τους πολίτες και βοηθούν το έργο μας.

Κυρίες Κύριοι,

Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε αρκετό δρόμο. Και οι προκλήσεις είναι πολλές. Όμως το εφαλτήριο από όπου η Επιχείρηση θα πραγματοποιήσει τα επόμενα σταθερά και αποφασιστικά της βήματα έχει δημιουργηθεί.

Με πραγματική αγάπη για τον τόπο και χωρίς να φοβηθούμε ούτε στιγμή την κούραση ή το ρίσκο, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη της επιχείρησης βήμα βήμα με σταθερό προσανατολισμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Θέσαμε την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως εκφράζεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, στην πρώτη μας προτεραιότητα.

Επενδύσαμε στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των μετόχων επιδιώκοντας την διαφάνεια στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις.

Αντιμετωπίσαμε τον πολίτη αποδέκτη των υπηρεσιών μας ως πολύτιμο συνεργάτη και τους Δήμους ως ακριβούς πελάτες.

Σε απόδειξη αυτών αξίζει να σας αναφέρω ότι η ΔΕΔΙΣΑ:

·       είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο του ΥΠΕΧΩΔΕ ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με αριθμό:25/2005.

·       ότι σταθερά επιδιώκει την αδειοδότηση κάθε δραστηριότητάς της ώστε με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

·       ότι έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2006 έξοδα μεταφροντίδας και μετεγκατάστασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

·       ότι οι προϋπολογισμοί της επιχείρησης των ετών 2003, 2004, 2005 έχουν υλοποιηθεί ισοσκελισμένα όπως οφείλει μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση, με έλεγχο από ορκωτούς λογιστές.

·       ότι παρουσιάζουν αύξηση 9% ο προϋπολογισμός του 2004, 35% του 2005, και 25% του 2006, μια συνολική αύξηση 69% της δραστηριότητας της επιχείρησης.

·       τέλος ότι ο προϋπολογισμός του 2006 περιλαμβάνει έσοδα από την πώληση υλικών ανακύκλωσης και κόμποστ της τάξης του 30% των εξόδων του ΕΜΑΚ.

Πιστέψτε με, τέσσερα χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ούτε να φανταστώ ότι θα εμφανιζόμουν με τόση περηφάνια ενώπιόν σας, τους πλέον γνώστες και ειδικούς στους τομείς δραστηριοποίησής σας, ώστε να σας παρουσιάσω την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. του σήμερα και τους στόχους για την επόμενη ημέρα.

Και επιτρέψτε μου Κυρίες και Κύριοι τελειώνοντας, να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου που βιώνουν τα προβλήματα των Φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ας εκμεταλλευτούμε την παρουσία μας εδώ στα Χανιά, ώστε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις – αποφάσεις και η φωνή μας να φθάσει στους αρμόδιους, για να πάψουν οι Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων να παραμένουν ο αδύναμος κρίκος του συστήματος. Ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας (ΔΚΚ) περιπλέκει ίσως αντί να επιλύει προβλήματα. Γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι χωρίς ισχυρούς Φορείς δεν υπάρχει περίπτωση να διαμορφωθεί βιώσιμο σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

27-11-2005

 

Κύριε Υπουργέ, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Γενικέ, Κύριοι Δήμαρχοι, Κυρίες – Κύριοι,

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) για όσους δεν γνωρίζετε ιδρύθηκε από το 1992.

Ένας φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου 8 Δήμοι μέτοχοι και 9 συνεργαζόμενοι προσπαθούμε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το δύσκολο πρόβλημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Ο στόχος μας.

Προσπαθούμε για το ζητούμενο. Ένα ολοκληρωμένο αλλά και ασφαλές σύστημα Διαχείρισης και μπορούμε να το υλοποιήσουμε, μπορούμε να το εφαρμόσουμε στα Χανιά.

Παραλάβαμε από τη Ν.Α. ένα έργο σημαντικό, ένα έργο που σηματοδοτεί μια Νέα Εποχή, ένα έργο που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και μιλώ για το ΕΜΑΚ, (το οποίο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005) και τα 2 κύτταρα ενός σύγχρονου ΧΥΤΑ στην θέση Κορακιά Ακρωτηρίου.

Προϋπόθεση όμως για την επιτυχή διαχείριση είναι αυτό που γίνεται σήμερα, η τροποποίηση του Νομαρχιακού Σχεδιασμού που έγινε το 1999 και αυτό γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Όσον αφορά τις διαχειριστικές ενότητες την ανάγκη της αλλαγής την έχουν δει όλοι οι Φορείς, την είδε η Ν.Α. η ΤΕΔΚ το Τεχνικό Επιμελητήριο και έχουν λάβει τις αποφάσεις τους.

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι αλήθεια διαχειρίστηκε απορρίμματα και πέραν της “E” Διαχειριστικής Ενότητας και αυτό γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο προστάτευσε το περιβάλλον, προστάτευσε το Νομό μας από νέες ανεξέλεγκτες χωματερές.

Θα σταματήσω όμως στο θέμα των σταθμών μεταφόρτωσης. Επιτακτική η ανάγκη της δρομολόγησής τους άμεσα.

Η λύση που δόθηκε στα Χανιά μπορεί να είναι η πλέον φιλοπεριβαλλοντική αλλά και η πλέον ακριβή. Το κόστος μεγάλο λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων που χρειάζονται στο εργοστάσιο (70 άτομα), λόγω του υψηλού κόστους την απαιτούμενης ενέργειας, λόγω της μακρινής απόστασης (32 χλμ από τα Χανιά, 70-80-100-120 χιλιόμετρα από Δήμους).

Μέσα από την διεξοδική ανάλυση κόστους – οφέλους που γίνονται από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και που καταγράφεται στον προϋπολογισμό μας πιστεύουμε ότι τουλάχιστον 3 σταθμοί μεταφόρτωσης θα βελτιστοποιήσουν, θα μειώσουν αυτό το υψηλό, δυσβάσταχτο κόστος των Δήμων.

Οι θέσεις, οι χώροι υπάρχουν και η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Φορέας Διαχείρισης τόσο των αστικών αποβλήτων όσον και φορέας της Εναλλακτικής Διαχείρισης είναι σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα έργα.

 

 

 

 

Συνδιάσκεψη Πολυτέκνων – Ορθόδοξη Ακαδημία

5-6 Αυγούστου 2005

 

Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτό Προεδρείο, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και τιμή αποδέκτηκα την πρόσκλησή σας να συμμετέχω στην συνδιάσκεψή σας.

Κυρίες, Κύριοι το θέμα που θα σας αναπτύξω, όσο μπορώ πιο σύντομα και πιο απλά, είναι μεν ιατρικό αλλά έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις και σας ενδιαφέρει άμεσα σαν γονείς και είναι:

«Η κρυφή νοσηρότητα της παιδικής παχυσαρκίας».

Θα μιλήσουμε δηλαδή γι αυτή την απειλή της σύγχρονης κοινωνίας και όπου έχει πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνει την νοσηρότητα σε πλήθος νοσημάτων και καταστρέφει στην κυριολεξία την ποιότητα ζωής, η επίπτωση δε και η βαρύτητα των νοσημάτων αυτών σχετίζονται με το βαθμό αύξησης του βάρους, και θα αναφερθούμε περισσότερο στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται δραματικά η συχνότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στα παιδιά και τους εφήβους. Η ραγδαία αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας δεν αφορά μόνο τις κοινωνίες δυτικού τύπου, αλλά και τις αναπτυσσόμενες, ακόμη και χώρες που παραδοσιακά δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, όπως πχ η Κίνα. Η Ευρώπη κατέχει την 2η θέση στην παιδική παχυσαρκία μετά την Αμερική και η παγκόσμια συχνότητα αντιστοιχεί στο 10%. Στην Αμερική 1 στα 3 παιδιά είναι παχύσαρκα. Στην Ευρώπη σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται ότι η παιδική παχυσαρκία επικρατεί περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες (7-11 χρονών) και στις νοτιότερες περιοχές όπως Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που διενέργησε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και τα αποτελέσματά της είναι υπό δημοσίευση, στην οποία μελετήθηκαν 18.045 παιδιά και έφηβοι σε ολόκληρη Επικράτεια, δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα παχυσαρκίας. Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός του αυξημένου επιπολασμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στην παιδική και εφηβική ηλικία, το οποίο είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της εξέλιξης του ατόμου, αφού εάν το βάρος στην παιδική είναι πάνω από την 75η εκατοστιαία θέση, τότε η πιθανότητα να είναι υπέρβαρο ως ενήλικας είναι 75%. Το δίδαγμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι το σημερινό υπέρβαρο παιδί θα είναι ο αυριανός παχύσαρκος και ο σημερινός παχύσαρκος νέος, ο αυριανός περισσότερο παχύσαρκος. Τα σχετιζόμενα με το αυξημένο βάρος προβλήματα υγείας του ενήλικα, φαίνεται ότι έχουν τις ρίζες τους στις μικρές ηλικίες, αφού ο σχετικός κίνδυνος να εμφανίσει ένας υπέρβαρος ενήλικας καρδιαγγειακά νοσήματα είναι 16 φορές εάν ήταν φυσιολογικού βάρους στην παιδική του ηλικία, ενώ ο σχετικός κίνδυνος εκτοξεύεται στο 56 εάν ήταν και υπέρβαρος ως παιδί, συγκρινόμενος με άτομα που ήταν πάντοτε νορμοβαρή.

Ένας γενικότερος και αδρός ορισμός της παχυσαρκίας, είναι η συσσώρευση σωματικού λίπους, που συχνά οδηγεί σε διαταραχή της υγείας.

Η παχυσαρκία εκτιμάται σήμερα με τον Δείκτη Μάζας σώματος (ΔΜΣ), ή όπως είναι γνωστός στα αγγλικά, ως Bone Mass Index (BMI), που ορίζεται ως το πηλίκιο του σωματικού βάρους σε κιλά, δια το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (ΔΜΣ= Kg/m2).

Έτσι λοιπόν με βάση τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος σε ένα άτομο, θεωρούμε αυτό ως υπέρβαρο, όταν ο ΔΜΣ είναι από 25 έως 29,9 Kg/m2 και ως παχύσαρκο όταν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 30 = Kg/m2. Ανάλογα με τη βαρύτητα της παχυσαρκίας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία ταξινομείται ανάλογα με τον ΔΜΣ, σε διάφορους βαθμούς, (βαθμός 1,2,3).

Όσον αφορά τώρα την παιδική παχυσαρκία, αυτή εκτιμάται με βάση ειδικές καμπύλες υπολογίζοντας τον ΔΜΣ σε 200.000 περίπου παιδιά ηλικίας 2-18 χρονών. Η ανάγκη αυτή να φτιαχτούν καμπύλες μέτρησης του ΔΜΣ στα παιδιά, δημιουργήθηκε από το γεγονός να υπάρχει μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση του ΔΜΣ. Με βάση τις καμπύλες αυτές, ένα παιδί χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο όταν βρίσκεται ή έχει ξεπεράσει την 6η καμπύλη που αντιστοιχεί στο ΔΜΣ=25 του ενήλικα και παχύσαρκο όταν βρίσκεται ή έχει ξεπεράσει την 8η καμπύλη που αντιστοιχεί στο ΔΜΣ=30 του ενήλικα.

Στη γένεση ή παθογένεια της παχυσαρκίας συμμετέχουν κατά κύριο λόγο γενετικοί κληρονομικοί παράγοντες και περιβαλλοντικοί παράγοντες οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διατάραξη του ενεργειακού ισοζυγίου πάνω στο οποίο στηρίζεται πού απλά, όλη η φιλοσοφία της παχυσαρκίας.

Το ενεργειακό ισοζύγιο ή ενεργειακή ομοιόσταση δεν είναι κάτι άλλο, πέρα από την προσπάθεια του οργανισμού να αναπτύξει μια ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και της ενεργειακής κατανάλωσης, που πολύ απλά εκφράζεται με την πρόσληψη τροφής και την άσκηση αντίστοιχα.

Η αδυναμία του οργανισμού να εξασφαλίσει την λεπτή αυτή ισορροπία έχει σαν αποτέλεσμα να γέρνει το βάρος προς την μεριά της αυξημένης πρόσληψης, αν φανταστεί κανείς αυτή την ισορροπία σαν μια ζυγαριά, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο η παχυσαρκία.

Η αδυναμία να τροποποιήσουμε ή να παρέμβουμε στους γενετικούς παράγοντες μας επιβάλλει σήμερα να δράσουμε καθοριστικά στους εύκολα τροποποιήσιμους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τους παράγοντες που επιδρούν στην αυξημένη πρόσληψη βάρους και στη μειωμένη άσκηση.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τόσο η ποσότητα των μερίδων όσο και η αύξηση των γευματικών θερμίδων. Η κατανάλωση εύκολων και γρήγορων παρασκευάσιμων τροφών που τα παιδιά, σχεδόν καθημερινά γεύονται στα λεγόμενα «fast foods», έχει σαν συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους, μιας και οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες και λιγότερο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Η τακτική πρόσληψη τέτοιων τροφών από τα παιδιά, οφείλεται σύμφωνα με παρατηρήσεις στην έλλειψη χρόνου των γονιών να φτιάξουν φαγητό αφού δουλεύουν, στον αυξημένο αριθμό συζευγμένων γονιών και μη φροντίδα των γονιών για την διατροφή των παιδιών τους, στη μη σωστή ενημέρωση για την σωστή διατροφή, στην εύκολη και γρήγορη λύση για φαγητό, στην αδυναμία αποφυγής των έντονων πειρασμών κα

Από την άλλη πλευρά ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει σε όλους μας, την καθιστική ζωή αφού όλοι δουλεύουμε απεριόριστες ώρες καθιστοί σε ένα γραφείο πηγαινοερχόμαστε στις δουλειές μας με μηχανοκίνητα μέσα, καθόμαστε απεριόριστες ώρες στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, δεν χρησιμοποιούμε για το ανεβοκατέβασμα τις σκάλες και χρησιμοποιούμε ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποιούμε το κινητό για να τηλεφωνήσουμε και αρνούμαστε να πάμε στο περίπτερο ή τον τηλεφωνικό θάλαμο, παραγγέλνουμε τρόφιμα, και δεν πάμε για ψώνια στην αγορά, τα παιδιά παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή μετά το σχολείο και δεν κατεβαίνουν στα πάρκα να παίξουν, προτιμούν την τηλεόραση από τη δημιουργική απασχόληση, δεν τους μένει χρόνος από την πολλή μελέτη για να πάνε για αθλητισμό ή άλλες κινητικές δραστηριότητες και άλλα πολλά.

Όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον σημερινό τρόπο ζωής είναι λογικό να οδηγούν τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους στην παχυσαρκία που τη σειρά της προκαλεί μια σειρά από πού σημαντικές νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία καθώς και το μεταβολικό σύνδρομο που περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες αναφερθείσες καταστάσεις μαζί. Επίσης η παχυσαρκία συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, χολολιθίασης, αποφρακτικής άπνοιας, ορθοπεδικών προβλημάτων, νεοπλασιών και μια σειρά άλλων οδυνηρών καταστάσεων. Σε μια μεγάλη μελέτη 80.000 παιδιών βρέθηκε ότι 28% των παχύσαρκων παιδιών είχαν υπερλιπιδαιμία, 25% ήσαν υπερτασικά, 30% είχαν άσθμα. Σημειωτέων ότι σε αυτή την ομάδα των παιδιών το 63% είχαν παχύσαρκη μητέρα, το 31% παχύσαρκο πατέρα, και το 50% είχαν ένα ή περισσότερα παχύσαρκα αδέλφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί, όπως προβλήματα στο σχολείο, στρες στην οικογένεια, συναισθηματικά προβλήματα, σχέσεις με συνομηλίκους μπορούν να συμβάλλουν στην αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας. Αλλά και το αντίστροφο. Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε σειρά ψυχικών προβλημάτων. Τα μικρά παιδιά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εκτός εάν αποτελούν αντικείμενο περίγελου από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο ή στο παιχνίδι. Σε μεγαλύτερη ηλικία αρχίζουν να συνειδητοποιούν την μειονεκτικότητα τους στη γυμναστική τα σπόρ, τις αθλοπαιδιές, τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Η αποφυγή συμμετοχής στις αθλοπαιδιές επιδεινώνει την φυσική τους κατάσταση και έτσι οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο με χαμηλή εικόνα για του εαυτό τους και ψυχική απομόνωση.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι αναπτυσσόταν κύρια σε ηλικίες πάνω των 30 χρόνων. Η αλματώδης ανάπτυξη της παχυσαρκίας που επηρεάζει τελευταία και τα παιδιά έχει ανατρέψει το ηλικιακό αυτό όριο με αποτέλεσμα σακχαρώδης  διαβήτης τύπου 2 να αναπτύσσεται και στις μικρές ηλικίες, Από τη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται οτι έχει περιγραφεί παιδί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία 4 χρονών. Μέχρι το 1990 το 4% των νεοδιαγνωσθέντων παιδιών με διαβήτη ανήκαν στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Από το 1990 – 2001 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 45%, πράγμα που αναδεικνύει την μεγάλη ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας.

Στην Αμερική 1 στα 4 υπέρβαρα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών έχουν προκλινικό Διαβήτη και το 60% από αυτά έχουν έναν παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (όπως πχ υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία).

Οι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη αυτού του είδους του διαβήτη είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και λίπους, η μειωμένη άσκηση, η αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού ή κοιλιακού λίπους, το φύλο με επικράτηση στα κορίτσια λόγω του αυξημένου υποδόριου λίπους σε σχέση με τα αγόρια, η φυλή με πιο συχνή εμφάνιση στους Αφρικανοαμερικάνους και στην ινδιάνικη φυλή των Pima, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία δράσης της ινσουλίνης (μια ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας, που έχει ως κύριο σκοπό να εισάγει την γλυκόζη που λαμβάνεται  με τις τροφές, στα όργανα στόχους – ήπαρ, νεφρά, μύες, λίπος), εξαιτίας της περίσσιας λίπους. Αν φανταστεί κανείς το λίπος ως ένα τοίχος ανάμεσα στην ινσουλίνη και τα όργανα στόχους τότε είναι φυσικό ότι ο οργανισμός θα αναγκαστεί να υπερεκκρίνει ινσουλίνη από το πάγκρεας ώστε να μπορεί να ξεπεράσει το τοίχος (συσσώρευση λίπους) για να μπορέσει να φτάσει στα όργανα στόχους.

Αν το τοίχος αυτό δεν πέφτει και αυξάνει, αποτέλεσμα είναι το πάγκρεας να μην έχει άλλη ινσουλίνη και έτσι επέρχεται πλήρης έλλειψη ινσουλίνης και το άτομο χρειάζεται βοήθεια με χορήγηση εξωγενούς ινσουλίνης για να αντιμετωπίσει την αυξημένη γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα. Η προσπάθεια μείωσης όλων των παραγόντων που μειώνουν ή εξαλείφουν αυτό το τοίχος (λίπος) οδηγεί στην βελτίωση ή /και εξαφάνιση της ύπαρξης διαβήτη.

Έτσι λοιπόν από μελέτες έχει φανεί έκδηλα ότι η αλλαγή στους τρόπους και συνθήκες της καθημερινής ζωής συμβάλλει περισσότερο από την φαρμακευτική αγωγή στο αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η καθημερινή άσκηση για 30 μόνο λεπτά αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό βοήθημα σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή διατροφή που δεν είναι άλλη από την ακολούθηση 4-5 γευμάτων ανά 4ωρο περίπου, με επικράτηση κυρίως στο καθημερινό τραπέζι, των πρωτεϊνών, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, ελαιόλαδου και σε λιγότερες ποσότητες υδατανθράκων και λιπών.

από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφών (FDA) έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, μόνο η ινσουλίνη και μετφορμίνη, (δισκίο που βοηθά στην καλύτερη δράση της ινσουλίνης). Για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι πασιφανές ότι κύρια μέτρα είναι πάλι η σωστή διατροφή και άσκηση ενώυπάρχουν και βοηθητικά φαρμακευτικά μέτρα όπως είναι:

1) Η Ορτιστάτη που δρα τοπικά στο έντερο αναστέλλοντας ένα 30% των λιπών να απορροφηθούν και έτσι αποβάλλονται από τα κόπρανα. Η Ορτιστάτη έχει πάρει έγκριση για παχύσαρκα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

2) Η Σιμπουτραμίνη, ουσία που δρα κεντρικά στον εγκέφαλο περιορίζοντας το αίσθημα της όρεξης. Η ουσία αυτή έχει πάρει έγκριση χορήγησης στην Αμερική για παχύσαρκα παιδιά άνω των 16 ετών.

Όσον αφορά τώρα για την πρόσληψη της Παιδικής Παχυσαρκίας και κατά συνέπεια και του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων έχει συστήσει για τους Παιδιάτρους, τους παρακάτω κανόνες:

1.                  Υπολογισμός και καταγραφή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε κάθε επίσκεψη παιδιού.

2.                  Άμεση κινητοποίηση σε κάθε αύξηση ή αλλαγή του ΔΜΣ.

3.                  Παρακολούθηση για πιθανές μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

4.                  Ενθάρρυνση των μητέρων για μητρικό θηλασμό

5.                  Παρότρυνση γονέων για υγιεινές διατροφικές συνήθειες

6.                  Προτροπή για καθημερινή φυσική δραστηριότητα

7.                  Σύσταση για περιορισμό της τηλεόρασης

Η αλματώδης ανάπτυξη της Παιδικής Παχυσαρκίας που είναι συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής έχει επιφέρει και θα επιφέρει στο μέλλον πολλές διαταραχές που σχετίζονται με αυτήν. Είναι λοιπόν καιρός, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα γυρνώντας πίσω στον φυσικό τρόπο ζωής, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν, το καθημερνό περπάτημα και η βρώση υγιεινών τροφών.

Η προσπάθεια αλλαγής του σύγχρονου βιομηχανοποιημένου τρόπου ζωής με περισσότερη καθημερινή άσκηση και περισσότερη κατανάλωση υγιεινών και φυσικών προϊόντων είναι βέβαιο ότι θα μας αποτρέψει από την παχυσαρκία και από όλες αυτές τις νοσηρές καταστάσεις που επέρχονται από αυτήν.

Οι στατιστικές δίνουν μια γκρίζα πρόβλεψη για την επόμενη γενεά, πρόβλεψη πρόωρων θανάτων και αναπηριών από τις επιπτώσεις στην υγεία τόσο της παχυσαρκίας, όσο και του υπερβολικού βάρους.

Μεγάλη είναι η ευθύνη και το χρέος τόσο του γιατρού, των επιστημονικών φορέων και της πολιτείας.

Η Επιστημονική Κοινότητα, οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση του σύγχρονου παχυσαρκογενούς περιβάλλοντος.

Οι στρατηγικές που πρέπει να αναληφθούν, πρέπει να απευθύνονται σε όλους  και να εστιάζουν στην πρόληψη και την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.

  • Ενθάρρυσνη υγιών προτύπων σε νεαρές ηλικίες.

  • Η άσκηση πρέπει να είναι βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής παιδιών και εφήβων.

  • Η καλύτερη πληροφόρηση στις ετικέτες των τροφίμων της σύστασης και της ενεργειακής τους απόδοσης.

  • Τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από τη διαφήμιση, η οποία προωθεί την κατανάλωση περιττών και πολύ πλούσιων ενεργειακά τροφών και ποτών.

  • Δημιουργία δρόμων και κατάλληλων διαδρομών για πεζοπορία που να επιτρέπουν το ασφαλές περπάτημα και ποδήλατο καθώς και την δημιουργία χώρων παιχνιδιού κοντά στα σχολεία και στα σπίτια.

  • Να γίνουν αλλαγές στα σχολικά προγράμματα, που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν σε άσκηση και σπόρ.

  • Υλοποίηση πολιτικών για τον έλεγχο πρόσβασης σε τροφές με υψηλή ενεργειακή απόδοση είτε στο σπίτι, είτε στον δρόμο για το σχολείο, είτε στο ίδιο το σχολείο.

  • Παρακολούθηση συνηθειών κατανάλωσης και της εμφάνισης Διαβήτη στον πληθυσμό.

¨Όμως τον σημαντικότερο ρόλο τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία της παχυσαρκίας, τον διαδραματίζει η οικογένεια. Ο τρόπος εκπαίδευσης, η ψυχολογική υποστήριξη του παχύσαρκου παιδιού, η επιλογή των τροφίμων, η εξεύρεση χρόνου για άσκηση, η αλλαγή της καθημερινότητος, είναι θέματα της οικογένειας, και θα πρέπει να θυμόμαστε αυτό που άλλωστε είχε καταγράψει πριν 2.500 χρόνια ο Ιπποκράτης, υποστηρίζοντας ότι:

Ο συνετός άνθρωπος πρέπει να έχει πάντα κατά νου ότι η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό και να μάθει, όταν αρρωσταίνει, να γίνεται ο ίδιος γιατρός του εαυτού του.

 

 

 

 

 

 Άλλες Επιλογές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

 

 

 

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ

10-6-2005

 

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας και επαινώ τις προσπάθειες για την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που σκοπό έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα σχολεία για την ανακύκλωση.

Ξεκινώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας και όπου προσδοκούμε να γίνει μόνιμος και σταθερός, θέλω να πιστεύω ότι σε όλους σας θα καταφέρουμε να φθάσει το μήνυμα μας, το σύνθημά μας.

Και είναι ένα σύνθημα που μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά απλοϊκό, ωστόσο περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα. Ανακυκλώστε, τίποτα δεν πάει χαμένο. ¨Όντως σε κάθε οργανωμένη κοινωνία που σέβεται εκτός από το εαυτό της και το περιβάλλον σε κάθε σύγχρονη πόλη τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτη ύλη για νέα αγαθά, χρήσιμο συστατικό για νέες δράσεις, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και να το κάνουμε πράξη. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι το 60% και πλέον των απορριμμάτων είναι υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Με ελάχιστη προσπάθεια τα χαρτιά όλα το είδη πλαστικών, το αλουμίνιο, οι σιδηρούχες συσκευασίες, το γυαλί, μπορούν να διαχωριστούν στο σπίτι μας, και να τοποθετηθούν στον μπλε κάδο της γειτονιάς μας. Το υπόλοιπο των απορριμμάτων δίδεται η ευκαιρία μέσω του ΕΜΑΚ να διαχειρίζεται και να έχουμε ένα άλλο χρήσιμο προϊόν που γυρνά στη φύση και λέγεται κόμποστ, δηλαδή λίπασμα, (και που σε λίγες ημέρες θα έχουμε την πρώτη παραγωγή).

Σήμερα προβάλει επιτακτική η ανάγκη, της ορθής και φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης, και στα Χανιά έχοντας την υποδομή έχοντας το μεγαλύτερο ίσως έργο περιβάλλοντος που έχει γίνει στον τόπο μας, μας δίνεται η δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσει μια Νέα Εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως είναι γνωστό ότι καμία προσπάθεια δεν θα ευοδωθεί κανένας στόχος δεν θα επιτευχθεί αν δεν υπάρξει η ευαισθητοποίηση, η συμβολή και η συμμετοχή όλων.

Η ανακύκλωση είναι στα χέρια σας.

Δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που ευαισθητοποιούνται και διαπλάθονται οι νέοι μας, καθώς σαν αυριανοί ενήλικες πολίτες θα είναι αυτοί που θα κάνουν την ουσιαστική διαφορά αποκτώντας μια οικολογική συνείδηση από τα πρώτα στάδια της ζωής τους και της εκπαίδευσής τους. Θεωρούμε σημαντικό ότι οι μαθητές του Νομού Χανίων συμμετέχουν ενεργά και με ενθουσιασμό στα προγράμματα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο λόγος ύπαρξης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι ουσιαστικός, και κάθε προσπάθεια για την ενδυνάμωσή της αποτελεί ενδυνάμωση του ίδιου του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ένα σύστημα παραγωγικό έστω και αν πολλοί δεν το γνωρίζουν. Είναι ένας χώρος γεμάτος ζωή, όπου φωτισμένοι δάσκαλοι μπολιάζουν τα παιδιά μας με τις ιδέες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Γίνεται πολύ δουλειά και σωστή δουλειά και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχει για μας ιδιαίτερη σημασία ότι στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο και πιο οικολογικό μέλλον, έχουμε συμπαραστάτες εσάς τους εκπαιδευτικούς που αναζητάτε την αισθητική και την  ποιότητα και προσδοκούμε μια περισσότερο αποτελεσματική συνεργασία και δράση. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Γιατί πιστεύω ότι θα ενώσουμε την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας για αυτόν τον τόπο.

 

 

 

Άλλες Επιλογές

 

 

 

 

Δημοσιεύσεις στον Γραπτό Τύπο

 

 

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα Ν. Κήρυξ

 

Επιτακτική η ανάγκη της διαχείρισης των Ιατρικών Αποβλήτων (μολυσματικά, μη τοξικά απόβλητα) στο Νομό μας, τονίζει η Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. κ. Θεοχαρούλα Μυλωνάκη.

Το πρόβλημα των μολυσματικών υλικών συνεχώς διογκώνεται και λύσεις δεν έχουν δοθεί από τους υπόχρεους Φορείς που είναι οι υγειονομικές μονάδες που τα παράγουν παρ’ ότι υπάρχει σαφής Νομοθεσία που διέπει τα μέτρα, τους όρους, τις διαδικασίες για τη διαχείρισή τους κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζονται η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

Ειδικότερα για τη διαχείρισή τους πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και μείωση την παραγωγής τους, για τον περιορισμό της επικινδυνότητας τους, την κατά προτεραιότητα επαναχρησιμοποίησή τους, την ανακύκλωση και ανάκτησή τους, καθώς και για την βελτιστοποίηση της συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσής τους ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για τον άνθρωπο, τα νερά, τον αέρα το έδαφος, τη χλωρίδα και πανίδα.

Ιατρικά απόβλητα, επικίνδυνα μολυσματικού χαρακτήρα είναι όλα τα απόβλητα που υφίσταται κίνδυνος βιολογικής μετάδοσης δια του αέρος ή προέρχονται από περιβάλλον που ευρίσκονται ασθενείς πάσχοντες από μεταδοτικό νόσημα και έχουν μολυνθεί από : αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά, κόπρανα και ούρα, σπέρμα, κολπικές εκκρίσεις, αρθρικό υγρό, ασκητικό υγρό, αμνιακό υγρό κλπ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

βελόνες, σύριγγες, λάμες, χειρουργικά νυστέρια, εργαλεία για κολποσκόπηση και test παπ, οφθαλμικές ράβδοι, σωλήνες παροχετεύσεων και διασωληνώσεων, καθετήρες (κύστης, φλεβών, αρτηριών για πλευρικής παροχέτευσης), κυκλώματα για εξωσωματική κυκλοφορία, λεκανίτσες μιας χρήσης για λήψη υλικού βιοψίας ενδομήτριου, σετ μετάγγισης, μολυσμένα εργαλεία, φίλτρα διύλισης, γάντια μιας χρήσης, υλικό μιας χρήσης: σταγονόμετρα, δοκιμαστικοί σωλήνες, προστατευτικός ρουχισμός, μάσκες, γυαλιά, πανιά, σεντόνια, μπότες, γαλότσες, πουκαμίσες, γάζες, ταμπόν, επίδεσμοι, τσιρότα, σακούλες για μεταγγίσεις, για ούρα, για παρεντερική διαρροή, σετ για εγχύσεις, ορθοσκόπια, γαστροσκόπια, σωλήνες βρογχοσκόπησης, οξυγονοθεραπεία, ρινοσκόπια, δόντια και μέρη σώματος μικρού μεγέθους μη αναγνωρίσιμα, υπολείμματα φαγητού από το δίσκο του ασθενούς, απόβλητα από κλινικές δραστηριότητες κλπ.

Σήμερα όλα αυτά τα υλικά από Ιδιωτικά Κέντρα, Κλινικές, Εργαστήρια, Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, ΟΚΑΝΑ φθάνουν στις εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στην Κορακιά Ακρωτηρίου.

Ο κίνδυνος των εργαζομένων στην καθαριότητα αλλά και στο εργοστάσιο όπου γίνεται χειροδιαλογή παρά τα προφυλακτικά μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ υψηλός.

Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. προς επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος παίρνει την πρωτοβουλία και κάνει πρόταση να είναι ο φορέας συλλογής μεταφοράς, τεμαχισμού, αποστείρωσης και τελικής διάθεσης σε ειδικούς χώρους.

Η πρότασή μας γίνεται στο μέτρο 2.1 του 3ου Κ.Π.Σ.

Προς ενίσχυση και αποδοχή της πρότασής μας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συμβάλλουν.

 Η ΔΥΠΕ Κρήτης και ιδιαίτερα ο Διοικητής κ. Σαριδάκης με τον υποδιοικητή κ. Κεφαλογιάννη που είχαμε την ευκαιρία να τους συναντήσουμε στις 7 του μήνα Σεπτεμβρίου, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της διαχείρισης αυτών των υλικών και έχουμε την διαβεβαίωση ότι θα συνδράμουν στην οριστική λύση του μείζονος αυτού θέματος.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 

 

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Πυξίδα

 

Με ενθουσιασμό εγκαινιάζουμε την επικοινωνία μας με τους αναγνώστες της «Πυξίδας» ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του κ. Ματθαίου Φραντζεσκάκη.

Η ευαισθησία του για τα θέματα περιβάλλοντος ήταν το δικό μας εισιτήριο για αυτήν την αλληλεπιδραστική σχέση. Η ποιοτική ενημέρωση σε θέματα που απασχολούν τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. θα είναι ο στόχος της στήλης για την οποία συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να κρατήσει στο χρόνο. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων βρίσκεται σήμερα σε μια ανοδική καμπή. Το 1993 ιδρύθηκε ώστε να αντιμετωπίσει κυρίως την αποκομιδή των στερεών αποβλήτων και να εκμεταλλευτεί την ιδιαιτερότητα και τα πλεονεκτήματα των Επιχειρήσεων των ΟΤΑ τόσο για την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, όσο και για την αξιοποίηση σχεδίων χρηματοδότησης.

Μεσολάβησαν 12 χρόνια μέχρι την ενηλικίωση σε ένα εθνικό και τοπικό περίγραμμα με αυξημένες απαιτήσεις σχετικά με τη νομοθεσία που στο μεταξύ δημιουργήθηκε και συνεχίζει να δημιουργείται, και με πρακτικές που έχουν εγκατασταθεί και αναπτύσσονται και ολοκληρώνονται ποιοτικά με ευαισθησίες Εθνικές όσο και Τοπικές.

Μετά τη διεθνοποίηση του Κουρουπητού και την υλοποίηση πληθωρικών εγκαταστάσεων για την δίχως όρους αριστοποιημένη διαχείριση. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για το ποιοτικό άλμα της Επιχείρησης με όραμα και στόχους που πλέον τίθενται με όρους πρωταθλητισμού. Άλμα διότι από την επικουρική ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων θα περάσουμε στην τηλεπαρακολούθηση του στόλου μας, την βελτιστοποίηση των δρομολογίων, την αδειοδότηση όλων των δραστηριοτήτων μας, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων με διαχείριση των διασταλαγμάτων σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας με ανάκτηση υλικών από τα σύμμεικτα οικιακά στερεά απόβλητα, με την παραγωγή compost, με εκτεταμένο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή σε όλο το Νομό, για κλάσματα χαρτιών, πλαστικών, σιδηρούχων, αλουμινούχων και γυαλιού και με βάσιμες φιλοδοξίες για την εναλλακτική διαχείριση και άλλων υλικών.

Ποιοτικό διότι δομείται ώστε να είναι ανταποδοτικό, για να έχει διάρκεια και να προστατεύει το Περιβάλλον, και φιλικό στους πολίτες ώστε να δημιουργεί σταθερές σχέσεις και παιδαγωγικές επιπτώσεις για αντοχή στο χρόνο.

Την πρώτη αυτή αναφορά θα ακολουθήσουν πιο ειδικά θέματα, όχι όμως εξειδικευμένα, προσιτά και κατανοητά και στους μη ειδικούς στην ίδια αυτή κατεύθυνση που αναφέρθηκε και παραπάνω, με χαμηλούς τόνους και αρκετή προσπάθεια να πιάσει και να ριζώσει και οι πραγματικά ευαισθητοποιημένοι Χανιώτες να αισθανθούν περήφανοι για τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, για τις δραστηριότητές σας. Σε κάθε περίπτωση οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έχουν την ονομασίας Εγκαταστάσεις Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων με το αρκτικόλεξο ΕΜΑΚ & ΧΥΤΑ.

 

 

 Άλλες Επιλογές

 

 

 

 

 

 

Συνεντεύξεις

 

Συνέντευξη στην Χανιώτικη της Κυριακής

 

Με πραγματική χαρά αποδέχτηκα την πρόταση σας, να ενημερώσω μέσω της εφημερίδας   σας   τους  Χανιώτες  για   τις   εξελίξεις  της   δικής   τους   ουσιαστικά Επιχείρησης, την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Η χαρά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η επικαιρότητα μας είναι πλούσια αλλά και στο ότι σιγά - σιγά μια εργώδης προσπάθεια βρίσκει τελικά διεξόδους επιτυχίας.

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η Δ.Ε.ΔΙ.ΣΑ  με αριθμό 22  εντάχθηκε στο  Μητρώο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε,  όπου περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με θέματα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.  Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι ιδιωτικές, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και της ευθύνης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα ανακοινώσαμε δημόσια τα στοιχεία του Προγράμματος Διαλογής στην Πηγή (μπλε κάδων), σύμφωνα με τα οποία έχουμε πετύχει μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του την συγκέντρωση και την πώληση για τον κάθε μήνα 300  τόνων  ανακυκλώσιμων   υλικών,   χαρτιού  (80%)  αλλά  και  πλαστικών   και μεταλλικών υλικών, σιδηρούχων και αλουμινούχων.

Τα στοιχεία αυτά δε, αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση του δικτύου των κίτρινων κάδων για την περισυλλογή των γυάλινων συσκευασιών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το συνολικό βάρος και τον όγκο των υλικών, τα οποία αντί να καταλήγουν στους Χώρους Ταφής, ξαναγυρίζουν μέσω της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα μας, προστατεύοντας το Περιβάλλον από τη ρύπανση και άσκοπη σπατάλη ενέργειας και τις πρώτες ύλες από αλόγιστη χρήση.

Σ' αυτό το σημείο αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Χανιώτες, οι οποίοι επιδεικνύουν μια υψηλή φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση και συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στο Πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια που θα κριθεί σε βάθος χρόνου και θα αποδώσει πολύ περισσότερο.

Παράλληλα η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι από τους ελάχιστους, ίσως η μόνη στη Χώρα, που πετυχαίνει την συστηματική παραγωγή οργανικού λιπάσματος από απορρίμματα, στοχεύοντας κατ' αρχήν στην μαζική αξιοποίηση του, στις αποκαταστάσεις των ανεξέλεγκτων χωματερών που έχουν χρηματοδοτηθεί. Έτσι θα έχουμε την μερική ανταποδοτικότητα της δραστηριότητας αυτής, που είναι απαραίτητη για να μην «μπούμε» στην τσέπη του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις εγκαταστάσεις του ΕΜΑΚ & ΧΥΤΑ, τις οποίες μας παρέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και οι οποίες αποτελούν πλέον την καρδιά του συστήματος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ, σύντομα θα δούμε στα σχολεία και σε κοινόχρηστους χώρους τις διάφανες στήλες ΑΦΗΣ για τη συλλογή των ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες) κάθε είδους, ενώ στις επόμενες μέρες θα υπογράψουμε τη σύμβαση συνεργασίας με το σύστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευασιών και δε θα αργήσει η υπογραφή της σύμβασης με τη ΣΥΔΕΣΥΣ ΑΕ για την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών Pb-οξέως, Ni-Cd.

Αντιλαμβάνεστε με όλα αυτά ότι μια μεγάλη και πολυμέτωπη προσπάθεια είναι σε εξέλιξη,  χάρη  στο Δ.Σ.  της  Επιχείρησης,   το οποίο  ομόφωνα  αποφασίζει  στα

 

σημαντικά θέματα και κυρίως χάρη στους εργαζόμενους και τα στελέχη της Επιχείρησης, οι οποίοι αγόγγυστα προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ο περιορισμένος χώρος δεν επιτρέπει την αναφορά μου στην ανάπτυξη του τμήματος της αποκομιδής και της Προγραμματικής Σύμβασης, σύμφωνα με την οποία η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αναλαμβάνει το κέντρο της πόλης των Χανίων, την ανάπτυξη του τμήματος υποστήριξης του στόλου της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. με νέο συνεργείο και αμαξοστάσιο, αλλά και την σύσταση και λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά να εκτελεί Δημόσια Έργα, όπως την αποκατάσταση του Μεσομουρίου που δεν θα αργήσει.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Χανίων, για σύμβαση με ΕΕΑΑ,.στις 16-2-2005.

 

Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα σημαντική, όχι για την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αλλά για τον τόπο μας. Με την συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, δρομολογείται μια νέα πορεία στην διαχείριση των απορριμμάτων στον τόπο μας. Ο στόχος της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πλέον εφικτός και χρονικά καθορισμένος για τα Χανιά. Ο στόχος για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων γίνεται πραγματικότητα.

Μια διαχείριση με σύγχρονο επιστημονικό τρόπο, με νέες μεθόδους που προτάσσουν τις εργασίες της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της αξιοποίησης των απορριμμάτων πριν από την τελική τους διάθεση στους χώρους υγειονομικής ταφής σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες αλλά και την Ελληνική Νομοθεσία.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτήν την προσπάθεια ήταν και είναι καθοριστικός. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παραδίδει ένα έργο σημαντικό σύγχρονων και ευρωπαϊκών προδιαγραφών και η πρωτοβουλία περνάει πλέον στην Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. η οποία καλείται να αξιοποιήσει τις υποδομές του συστήματος προς όφελος των πολιτών.

Με την υπογραφή της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη να οργανώσει την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας στην περιοχή των ΟΤΑ που είναι μέλη της ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων όπως προβλέπει ο Ν. 2939/01 και οι σχετικές διατάξεις.

Κυρίες, κύριοι,

η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αυτή που έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Έχει ευθύνη για την αναβάθμιση του Περιβάλλοντος, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Έχει καθήκον να προστατεύει την δημόσια υγεία.

Το οργανωτικό κομμάτι της σύμβασης δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διεκπεραιωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. Δεν μας ανησυχεί η χωροθέτηση των κάδων, η συλλογή, η μεταφορά, ο διαχωρισμός στο Κέντρο ανακύκλωσης, η μεταφορά των ανακυκλωμένων υλικών γιατί η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. σήμερα έχει ήδη εργαστεί σ’ αυτόν τον τομέα. Είναι γνωστό ότι η επιτυχία του συστήματος θα εξαρτηθεί από την συνεργασία με τους πολίτες. Χωρίς την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, χωρίς την ευαισθησία και την συμμετοχή όλων θα έχουμε μηδαμινά αποτελέσματα. Εάν αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι δύσκολη και επίπονη για τις μεγαλύτερες ηλικίες, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να δώσουμε έμφαση στον τρόπο που ευαισθητοποιούνται και διαπλάθονται οι νέοι άνθρωποι, καθώς σαν αυριανοί ενήλικες θα είναι αυτοί που θα κάνουν την ουσιαστική διαφορά.

Είμαι αισιόδοξη ότι αυτή μας η προσπάθεια θα επιτύχει. Και η αισιοδοξία αυτή πηγάζει:

α) Από την αποφασιστικότητα όλων των Δημάρχων να πετύχει το πρόγραμμα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά το όφελος μιας εναλλακτικής διαχείρισης. Όφελος Περιβαλλοντικό (περιορισμό της ρύπανσης του Περιβάλλοντος – έδαφος, αέρας, επιφανειακά και υπόγεια νερά. Όφελος οικονομικό (μείωση του όγκου απορριμμάτων – εξοικονόμηση ΧΥΤΑ – λιγότερα δρομολόγια). Όφελος κοινωνικό (δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για άνεργους συνανθρώπους μας).

β) Το προσωπικό της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ετοιμάζεται και είναι έτοιμο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

γ) Υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που έχουν προσφέρει πολλά στον τόπο μας σε θέματα περιβάλλοντος. Ο εκπαιδευτικός μας κόσμος με τον οποίο έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις θα είναι συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας.

δ) Έχουμε εσάς τα Μέσα Ενημέρωσης που στηρίζετε και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε να στηρίζετε κάθε μας προσπάθεια.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι η λέξη «Ανακύκλωση» είναι βαθιά ριζωμένη στην συνείδηση όλων των πολιτών των Χανίων, γιατί είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που ξεκίνησαν την ανακύκλωση του χαρτιού. Ένα πρόγραμμα επιτυχημένο παρότι οικονομικά δυσβάσταχτο για την Επιχείρηση.

Τελειώνοντας θα πω ότι η αισιοδοξία μου μεγαλώνει. Γιατί έχουμε την στήριξη, την βοήθεια ενός ανθρώπου με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της Διαχείρισης των απορριμμάτων, του κ. Σκορδίλη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι κοντά μας και για όλα τα άλλα υλικά της εναλλακτικής διαχείρισης. Είμαι αισιόδοξη γιατί θα έχουμε απέναντί μας ένα συνεργάτη καλό, τον κ. Ραζή, τον οποίο θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστούμε πολύ για την επιτυχία του συστήματος.

 

 

 Άλλες Επιλογές